شیوع تب دنگی در جامعه بهداشتی ایران به یک نگرانی تبدیل شده است. اگرچه این بیماری ویروسی تا حد زیادی در کشور ایران کنترل شده، اما همچنان با توجه به خطر ابتلا به تب دنگی، باید از آن پیشگیری کرد تا احتمال ابتلا به این بیماری و همه گیر شدن تب دنگی کاهش پیدا کند.

این بیماری ویروسی که از پشه‌ای به نام پشه آئدس منتقل می‌شود، می‌تواند عوارض مختلفی را از جمله عوارض خفیف تا شدید به همراه داشته باشد. بسته به اینکه شرایط سیستم ایمنی بدن شما چگونه است و چه مقدار ویروس وارد بدن شما شده است، علائم بیماری و شدت آن در شما متفاوت خواهند بود. در این مقاله قصد داریم در مورد خصوصیات تب دنگی، علت ابتلا، نحوه پیشگیری و درمان این بیماری با شما صحبت کنیم. بنابراین، اگر نگران ابتلای خود و اعضای خانواده خودتان هستید و می‌خواهید با تب دنگی و روش‌های کنترل و درمان آن آشنا شوید، در ادامه مقاله همراه ما باشید.

جهت تهیه دستگاه حشره کش پارسیان دافع به صفحه مربوطه مراجعه نمایید.

علائم تب دنگی

بیماری تب دنگی چیست؟

بیماری تب دنگی (dengue fever) یکی از بیماری‌های ویروسی واگیردار است که علائمی تقریبا مشابه با آنفولانزا در افراد ایجاد می‌کند. این بیماری ویروسی از انسان به انسان منتقل نمی‌شود. بلکه‌ای پشه‌ای به نام آئدس که به این ویروس مبتلا شده باشد، ممکن است شما را به بیماری تب دنگی مبتلا کند. این بیماری ویروسی اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود و با یک سری داروها بتوان علائم را کنترل کرد، نیازی به نگرانی از بابت خطرات و عوارض تب خونریزی‌دهنده دنگی نیست. با این حال در برخی از موارد نیز علائم تب دآنگ شدید می‌شوند و نیاز به مداخله سریع پزشکی است.

اگر به این قبیل مقالات علاقه‌مندید به صفحه نیش ساس مراجعه نمایید.

تب دنگی و پشه آئدس
تب دنگی چطور انتقال پیدا می‌کند؟

علائم تب دنگی

ویژگی‌های تب دنگی در بسیاری از مواقع، مشابه با بیماری‌های ویروسی دیگر همچون آنفولانزا است. فقط با این تفاوت که در تب دنگی، علائم می‌توانند از خفیف تا شدید متغیر باشند. نکته‌ای که باید در مورد این بیماری بدانید این است که بسیاری از افراد مبتلا به آن هیچ علائمی را تجربه نمی‌کنند و حتی متوجه این بیماری نخواهند شد. با این حال علائم عفونت خفیف پس از ابتلا به این مشکل در افراد معمولا از ۴ تا ۶ روز پس از عفونت آغاز شده و تا ۱۰ روز ادامه پیدا می‌کنند. از جمله مهم‌ترین این علائم، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تب بالا و در حد ۴۰ درجه سانتی گراد
  • سردرد
  • احساس درد در پشت چشم
  • درد مفاصل و عضلات
  • خستگی بدن
  • حالت تهوع و استفراغ
  • بثورات پوستی

اگرچه در موارد بسیار نادری ممکن است این مریضی باعث ایجاد عوارض جدی شود، اما در صورت بروز این مشکل علائم می‌توانند به شرح زیر باشند:

  • معده درد شدید
  • استفراغ مداوم و بی وقفه
  • وجود خون در استفراغ، مدفوع و ادرار
  • آسیب دیدگی سیستم لنفاوی و عروق خونی
  • کاهش تعداد پلاکت‌های خون
  • ایجاد لکه‌های خونی کوچک در زیر پوست
  • نبض ضعیف
  • تنفس دشوار یا سریع
  • تحریک پذیری و بی قراری

سندرم شوک دنگی

یکی از علائم تب دنگی که در واقع خطر بسیار بزرگی را در افراد ایجاد می‌کند، سندرم شوک دنگی است. افت فشار ناگهانی و تب خونریزی‌دهنده دنگی باعث ایجاد این سندرم شده و افراد را به خطر مرگ نزدیک‌تر می‌کند. معمولا افرادی که با این عارضه مواجه می‌شوند که یک بار به تب دانگی مبتلا شده باشند. در این صورت بار دوم ابتلای آن‌ها به این تب بسیار شدیدتر بوده و عوارض جدی‌تری را به همراه دارد.

جهت خرید دستگاه دفع ساس به صفحه مربوطه مراجعه نمایید.

سندرم شوک دنگی
راه‌های انتقال تب دنگی

راه‌های انتقال تب دنگی

آشنایی با نحوه انتقال تب دنگی می‌تواند به افراد برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری کمک کند. به طور کلی، شیوه انتقال تب دنگی از طریق خون به خون است. از طریق تماس پوستی و یا تنفس این تب منتقل نمی‌شود. در حال حاضر، چندین شیوه انتقال برای تب دنگی (Dengue) وجود دارند که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • نیش پشه آلوده به ویروس: اولین عامل ابتلا به تب دنگی، نیش پشه آئدس است. این پشه می‌تواند به ویروس دنگی مبتلا باشد و وقتی فردی را نیش می‌زند، ویروس را وارد جریان خون فرد کرده و باعث ابتلا به این بیماری خواهد شد. پشه‌های آئدس با نیش زدن یک فرد مبتلا به دنگی، می‌توانند ویروس را نیز دریافت کنند و به دیگران منتقل نمایند.
  • انتقال مادران باردار: در برخی از موارد نادر، ممکن است ویروس دانگی از مادر باردار به جنین و هنگام زایمان به نوزاد منتقل شود. اما معمولا این اتفاق نیفتاده و نیازی به نگرانی از بابت ابتلا به این مریضی نیست.
  • انتقال از فرآورده‌ها خونی: در موارد بسیار نادرتر از مورد قبلی، انتقال ویروس دنگی از طریق انتقال خون آلوده یا پیوند اعضای فردی که به این ویروس مبتلا بوده است، گزارش شده است.

جهت اطلاع از قیمت بهترین دستگاه دفع مورچه به صفحه مربوطه مراجعه نمایید.

پارسیان دافع

درمان تب دنگی

درمان تب دنگی، یک درمان قطعی ندارد که افراد بتوانند با تجویز یک داروی ساده، درمان شوند. به دلیل مشابهت این بیماری به بیماری‌های ویروسی، مراقبت از خود و همچنین مصرف برخی از داروهای کنترل کننده علائم، می‌توانند مفید باشند. برای درمان تب دنگی و کنترل علائم آن، می‌توان از روش‌های زیر کمک گرفت:

  • مصرف مایعات و آب فراوان: یکی از بهترین راه‌های درمان تب دنگی، مصرف مایعات و آب فراوان است. معمولا این تب با اسهال و استفراغ و کمی آبی بدن همراه بوده که می‌توان با مصرف مایعات و آب فراوان این علائم را کنترل کرد و شاهد کنترل مشکلات جسمی بود.
  • خوردن قرص‌های مسکن: برای کنترل علائم تب دنگی مانند تب و درد بدنی، می‌توان از قرص‌های مسکن بدون نسخه استفاده کرد. استامینوفن یکی از بهترین قرص‌ها برای کنترل این مریضی و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های مختلف است.
  • استراحت و خواب کافی: تب دنگی با استراحت و خواب کافی درمان می‌شود. برای اینکه اجازه دهید طول دوره درمان بیماری تب دنگی کامل شود، نیاز به استراحت و خواب کافی خواهید داشت. در طول شب حداقل ۸ ساعت بخوابید و استراحت کامل داشته باشید. این کار به کنترل علائم تب دنگی کمک شایانی می‌کند.
  • مصرف ویتامین‌ها و مواد معدنی: برای تقویت سیستم ایمنی بدن و کنترل علائم، می‌توانید از ویتامین‌ها و مواد معدنی مغذی استفاده کنید. برخی از ویتامین‌ها از جمله ویتامین‌های آنتی اکسیدانی، ویتامین سی، ویتامین‌های گروه ب، از بدن برای جلوگیری از شدت گرفتن علائم تب دنگی حمایت می‌کنند.

روش‌های پیشگیری از تب دنگی

خطر ابتلا به تب دنگی در محیط‌های مرطوب چندین برابر بیشتر از سایر محیط‌ها است. به طور کلی، پشه آئدس علاقه زیادی به محیط‌های مرطوب دارد و هر جایی که در آن آب وجود داشته باشد، تولید مثل می‌کند. در محیط‌هایی همچون شمال کشور، جنوب کشور و سایر محیط‌های مرطوب، احتمال ابتلا و شیوع تب دنگی بیشتر است. ناگفته نماند که این پشه حتی در کوچک‌ترین مقدار آب نیز می‌تواند تولید مثل داشته باشد. به طوری که آنقدر کوچک است که حتی در داخل درب بطری آب نیز تولید مثل می‌کند.

اگر به چگونگی از بین بردن اثرات نیش حشرات علاقه‌مندید، درمان گزیدگی حشرات را از دست ندهید.

دوری از مکان‌های حضور پشه آئدس

دوری از مکان‌هایی که احتمال گزش این پشه زیاد است، بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری است. سعی کنید که در نزدیکی مکان‌هایی که جوی آب و آب راکد وجود دارند، استراحت نکنید. همچنین برای جلوگیری از ابتلای کودکان به این بیماری، حتما از پشه بند استفاده کنید. لباس‌های بلند بپوشید تا احتمال گزش به حداقل برسد. در نهایت مراقب باشید که در نزدیک غروب آفتاب بیرون و در محل‌های احتمال گزش حشرات نباشید.

واکسن تب دنگی

واکسن dengvaxia یکی از انواع روش‌های پیشگیری از تب دنگی است. این واکسن فقط به افرادی که قبلا سابقه ابتلا به تب دانگ و علائم آن را داشته‌اند، تزریق می‌شود. این واکسن در سه روز و در فاصله زمانی ۶ ماهه به افراد تزریق شده و می‌تواند از ابتلا به فرم شدید بیماری تب استخوان‌شکن دانگی جلوگیری کند. در اکثر کشورها برای افراد بالای ۹ سال تا ۶۰ سال از این واکسن استفاده می‌شود.

استفاده از لباس‌های مناسب

در مکان‌هایی که احتمال تماس پوستی با حشره آئدس وجود دارد، بهتر است که از لباس‌های بلند و پوشش دهنده کل بدن استفاده کنید. پشه آئدس به لباس‌های رنگ سفید جذب نمی‌شود. بنابراین، می‌توانید از لباس‌های سفید برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری استفاده کنید.

استفاده از محصولات دافع حشرات

برخی از افراد به ویژه افرادی که در شمال کشور و جنوب زندگی می‌کنند، نمی‌توانند همیشه خودشان را از گزش حشرات دور نگه دارند. ضمن اینکه در بسیاری از مواقع، حتی حشرات به داخل خانه آن‌ها نیز وارد می‌شوند. یکی از بهترین راه‌های پیشگیری از ابتلا به این بیماری، استفاده از محصولات دافع حشرات است تا بتوان حشرات را از محیط دور کرد و خطر ابتلا به این بیماری را به حداقل رساند.

درباره پشه آئدس و تب دنگی
پشه آئدس مسبب چه بیماری‌هایی می‌شود؟

بهترین دستگاه دافع حشرات

پشه آئدس یکی از پشه‌های خطرناک که احتمالا هیچ کدام از شما نمی‌خواهید با آن روبرو شوید، است. این پشه می‌تواند احتمال ابتلا به تب دنگی را افزایش داده و باعث بروز عوارض جدی نیز شود. از آنجایی که استفاده از اسپری‌های حشره کش و محصولات دیگر مانند قرص‌ها و حشره کش‌های شیمیایی در خانه‌ها خود عوارض جدی را به همراه دارد و نمی‌توان از آن‌ها در محیط‌هایی که کودکان و مادران باردار حضور دارند، استفاده کرد؛ باید به دنبال دستگاهی ایمن‌تر و بدون اثرات شیمیایی و زیست محیطی بود.

دستگاه دفع کننده حشرات پارسیان دافع، دستگاهی است که بدون انتشار مواد شیمیایی و به صورت فراصوت، حشرات را از محیط دور می‌کند. امواج فراصوت منتشر شده توسط این دستگاه، حشرات را از محیط دور می‌کند و اجازه گزش آن‌ها را نمی‌دهد. این دستگاه کاملا ایمن برای کودکان و مادران باردار است. از این رو می‌توانید در اتاق خواب و هر مکان دیگری از آن‌ها استفاده کنید.

پارسیان دافع

سخن پایانی

بیماری تب دنگی، یکی از بیماری‌های نگران کننده در جامعه بهداشتی ایران است. با توجه به اینکه روش درمان دقیقی برای این بیماری وجود ندارد، بهترین راه پیشگیری از ابتلا به آن است. استفاده از حشره کش‌ها و یا دستگاه‌های دافع حشرات در محیط داخلی و پوشیدن لباس‌های بلند و با رنگ سفید برای فضاهای بیرونی جهت جلوگیری از ابتلا به این بیماری توصیه می‌شود. در صورت ابتلا به این نوع بیماری ویروسی، بهتر است که به مراکز درمانی مراجعه کنید تا در صورت نیاز اقدامات درمانی برای شما آغاز شوند.

سوالات متداول

این بیماری چطور تشخیص داده می‌شود؟

با آزمایش خون و آنتی بادی‌ها، آزمایش PCR و همچنین بررسی علائم می‌توان این بیماری را در افراد تشخیص داد.

آیا این مریضی کشنده است؟

در اکثر موارد خیر. اما اگر شدت این بیماری در افراد زیاد باشد، ممکن است باعث ایجاد تب خونریزی دهنده شود. به طوری که سلول‌های سیستم ایمنی به سلول‌های داخلی حمله می‌کنند.

آیا تب دنگی مسری است؟

بله، این بیماری مسری است؛ اما نه انسان به انسان. تنها پشه‌ها می‌توانند پس از گزش یک فرد آلوده و گزیدن یک فرد دیگر باعث سرایت این بیماری شوند.

بهترین راه پیشگیری تب دانگی چیست؟

استفاده از دستگاه دافع حشرات پارسیان دافع که بدون تولید مواد شیمیایی و فقط با امواج صوتی پشه‌ها را از محیط دور می‌کنند، بهترین راهکار است.

علائم تب دنگی چیست؟

استفراغ، درد پشت چشم، حالت تهوع، تب نزدیک ۴۰ درجه، بثورات پوستی، سردرد و درد عضلات و مفاصل از جمله علائم این تب محسوب می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *

این یک سایت آزمایشی است
ساخت با دیجیتس